Om konferansen

Vi har, som følge av Korona-pandemien, lenge vært usikre på hvordan årets konferanse skal gjennomføres. På grunn av høstens smittesituasjon i Bergen har vi besluttet å gjøre konferansen digital.  

I år vil konferansen i sin helhet være viet samvær etter omsorgsovertakelse, og som vanlig vil temaet bli belyst fra flere vinkler. Norge har fått kritikk fra fagmiljøer i inn- og utland, for å være for restriktiv når det gjelder fastsettelse av samværets omfang. Vi er også felt i EMD i flere barnevernssaker. Barnevernet, fylkesnemnder og norske domstoler har fått kritikk for at det alt for tidlig slås fast at fosterhjemsplasseringen er langvarig, og at det ikke i tilstrekkelig grad har vært tilrettelagt for gjenforening. Høyesterett avsa i storkammer i mars 3 dommer med prinsipiell interesse, samt to viktige dommer i september, som helt sikkert vil bli berørt på konferansen. I tillegg venter vi i spenning på ytterligere et par dommer om kort tid.  

Norsk praksis på dette området har i lang tid avveket fra praksis i våre nordiske naboland. Vi har derfor invitert to fagpersoner fra den danske ankestyrelsen for å snakke om det danske systemet og de vurderinger som foretas av danske myndigheter. I tillegg vil flere andre ledende fagpersoner innen jus, psykologi og barnevern legge ulike problemstillinger under lupen. 

Her kan du se opptak av hele konferansen. 

Presentasjoner

Professor dr.juris Karl Harald Søvig, UiB

Advokat Tore Roald Riedl

omsorgsovertakelse+-+hva+n%C3%A5.pdf">Samvær etter omsorgsovertakelse - hva nå?

Barnevernleder og jurist Elisabeth Abelvik, Bergenhus og Årstad, seniorrådgiver/tidligere barnevernsjef SIB Trine Hjertholm

Professor/spesialist klinisk psykologi Dag Ø. Nordanger, Oslo Met, RVTS Vest

Foredragsholdere

Mari Trommald 200x250

Mari Trommald

Trommald er utdannet lege fra 1988, og ble dr. med. ved Nevrofysiologisk institutt, Universitetet i Oslo i 1995. Hun ble ansatt som direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i 2010. Før dette var hun ekspedisjonssjef i Kommunetjenesteavdelingen, Helse- og omsorgsdepartementet fra 2009-2010. I perioden 2007-2009 var hun viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF. Hun har også jobbet som spesialrådgiver og konstituert ekspedisjonssjef i Spesialisthelseavdelingen, Helse- og omsorgsdepartementet (2006-2007), prosjekt- og avdelingsdirektør, Helsedirektoratet (2002-2006). Hun har arbeidet innen helsetjenesteforskning (1998-2002), og har klinisk erfaring fra allmennpraksis og som tilsynslege (1990-1991 og 1997-2002).

Dag Ø

Dag Ø. Nordanger

Dag Nordanger er doktor i psykologi og psykologspesialist. I tillegg til sin stilling ved RVTS Vest (Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging), jobber han som professor ved Oslo Met. Dag Nordanger var leder ved RVTS Vest de første årene senteret var i drift. Doktorgraden hans var basert på et feltarbeid i Tigray i det nordlige Etiopia, hvor han studerte krisereaksjoner og mestringsstrategier blant ofre for krigen i Etiopia. De seneste årene har han hovedsakelig jobbet med forskning og fagutvikling når det gjelder forståelse og støtte til komplekst traumatiserte barn, og de siste publikasjonene hans er innen dette feltet.Dag Ø. Nordanger fikk, sammen med Hanne C. Braarud, Bjørn Christiansens minnepris for et særlig betydningsfullt faglig bidrag og beste artikkel i Tidsskrift for Norsk Psykologforening i 2011.

Lise Gry Beder 200x256

Lise Gry Beder

Beder er utdannet jurist og har arbeidet i den danske Ankestyrelsen siden 1996. Hun har ansvar for det kommunale barneområdet med klagesager over blant annet anbringelser (omsorgsovertakelser) og samvær, samt adopsjon uten samtykke. Hun har tidligere erfaring fra det familieretslige området og er nestformann for Klagenemnda for spesialundervisning. 

Munk 200x266

Kristoffer Munk

Munk er psykolog (2002) og jobber i dag som privatpraktiserende psykolog. Han har særlig arbeidet med foreldrekompetanse og samvær, på oppdrag fra danske kommuner, domstoler og statsforvaltning. Barnesakkyndig psykolog i Ankestyrelsen siden 2011.

Otto-Roll 200x250

Otto Roll

Advokat Roll har arbeidet med barnevernrett i mange år, og har prosedert saker for offentlig part siden fylkesnemndene ble etablert i1993. Roll har også arbeidet med rådgivning og prosessoppdrag for offentlig part etter lov om helse og omsorgstjenester. Han startet som politifullmektig/adjutant i 1986, og har siden arbeidet som advokat hos Secher & Co, DLA Nordic/Lind Stabell Horten, Steenstrup Stordrange og fra 2017 Advokatforma Stiegler. 

Aina Heldal Bøe

Aina Heldal Bøe

Advokat Heldal Bøe har tidligere arbeidet innen bank og finans, men har siden 2014 i all hovedsak arbeidet med barne- og familiejus, samt utlendingsrett. Hun har holdt en rekke foredrag i inn- og utland, og har vært en uredd stemme i flere medieomtalte saker. Bøe har i flere år bistått private parter i saker for fylkesnemnda. 

Tore Roald Riedl

Tore Roald Riedl

Advokat Tore Roald Riedl har lang erfaring fra barnevernfeltet. Han har representert både private parter og kommuner i prosess på feltet de siste 20 årene. Han er leder av Barnevernets tvisteløsningsnemnd og Kontrollkommisjonen ved Blakstad sykehus. Riedl har skrevet flere juridiske fagbøker og artikler, og er en hyppig benyttet foredragsholder både i regi av private og offentlige oppdragsgivere. Riedl er èn av de 8 advokatene som i høst er engasjert av Bufdir for å gi kommunene i landet opplæring i konsekvensene av dommene der Norge er dømt i EMD siste året. Riedl avviklet sin private praksis ved årsskiftet og arbeider nå hos Kommuneadvokaten i Lillestrøm kommune.

Karl Harald Søvig 400x500

Karl Harald Søvig

Professor ved Universitetet i Bergen siden 2009. Ble dr. juris i 2005 på avhandlingen Tvang overfor rusmiddelavhengige. Har tidligere jobbet som konstituert tingrettsdommer, lagdommer og fylkesnemndsleder. Jobber særlig med bruk av tvang i velferdsretten, både overfor mennesker med rusmiddelavhengighet, psykiatriske pasienter og i barnevernet. Han har skrevet en rekke artikler og bokkapitler innenfor barnevernsfeltet. Har vært medlem av redaksjonsrådet for Tidsskrift for familierett, arverett og barnevernrettslige spørsmål siden 2003.

Elisabeth Abelvik 199x265

Elisabeth Abelvik

Abelvik er utdannet jurist fra UiB 1992, og ble sosionom i 1998. Hun har videreutdanning i ledelse fra NHH. Hun er i dag barnevernsjef i Bergenhus og Årstad barneverntjeneste, og har tidligere arbeidet som sosialkonsulent og sosialleder, samt juridisk rådgiver. Abelvik er særlig opptatt av systematiske og kvalitativt gode utredninger i undersøkelsesfasen. Hun har vært primus motor i opplæring og innføring i bruk av mal for dokumentasjon av undersøkelsen. Opplæring ble gitt til alle barneverntjenester i Hordaland etter midler fra Fylkesmannen i årene 2012-2015.

Trine Hjertholm 200x261

Trine Hjertholm

Hjertholm er i dag seniorrådgiver (veileder fosterhjem/lagleder tiltaksteam), men var i 10 år leder for Sunnhordland interkommunale barneverntjeneste (SIB). Hjertholm ledet etableringen, oppbyggingen og driften av SIB i denne perioden, og hadde ansvaret for alt barnevernarbeid i de tre kommunene Bømlo, Fitjar og Stord. Hun har arbeidet som spesialpedagog, sosialkurator og høgskolelærer, og er Marte Meo veileder og COS-P veileder.

Program

Torsdag 26. november 2020 - Samvær etter omsorgsovertakelse. Hvor er vi, hvor går vi?

09:30-09:40VelkommenDirektør Pernille Pettersen Smith og daglig leder Torstein Røed
09:40-10:10Saker mot Norge for Den europeiske menneskerettighetsdomstolenProfessor dr.juris Karl Harald Søvig, UiB
10:10-10:15Pause 
10:15-10:45Samvær etter omsorgsovertakelse - hva nå?Advokat Tore Roald Riedl
10:45-10:55Pause 
10:55-11:15Nytt fra BufdirDirektør Mari Trommald
11:15-11:20Pause 
11:20-11:50Samtaleprosess med muligheter for prøveordninger – en «skreddersydd» 
prosessform for samværssaker?
Advokatene Otto Roll og Aina Heldal Bøe
11:50-12:20Lunsj 
12:20-12:50Samvær etter omsorgsovertakelse (anbringelse) i Danmark. Organisering, juridiske og psykologfaglige vurderinger og samværsomfangAnkechef Lise Gry Beder og børnesagkyndig (psykolog) Kristoffer Munk, Ankestyrelsen, Børn
12:50-12:55Pause 
12:55-13:15Barneverntjenestens plikt til å sørge for at samværet til enhver tid er riktig
Refleksjoner fra førstelinjen
Barnevernleder og jurist Elisabeth Abelvik, Bergenhus og Årstad, 
seniorrådgiver/tidligere barnevernsjef SIB Trine Hjertholm
13:15-13:25Pause 
13:25-14:05Jacob-saken som prisme for et traumeperspektiv på samværProfessor/spesialist klinisk psykologi Dag Ø. Nordanger, Oslo Met, RVTS Vest
14:05-14:15Avslutning